Mélyebbnél mélyebben: újlakás-építkezés 2011

Tavaly 20.823 új lakás épült Magyarországon, 35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 17.353 volt, ami 39 százalékos csökkenést jelent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Legutóbb az 1990-es évek végén volt ennyire alacsony az új lakásépítések száma, miközben az új lakásépítési engedélyek kiadása olyan alacsony szintre esett vissza, amire korábban még soha nem volt példa. Utóbbi 2011-re a lakásépítések számának további csökkenését valószínűsíti - hívja fel a figyelmet a KSH.

A gazdasági válság jelei a 2009. évi lakásépítési adatokban még csak kis mértékben jelentkeztek. Az ekkor tapasztalt 11 százalékos csökkenést követően 2010-ben erőteljesebb visszaesés következett be a lakásépítésben.

A legutóbbi évekig a lakásépítési engedélyek száma mindig meghaladta a ténylegesen felépített, használatba vett lakásokét. 2009-ben fordult elő először, hogy az engedélyek száma volt az alacsonyabb (11 százalékkal), 2010-ben pedig a kiadott engedélyek száma már 17 százalékkal maradt el a használatba vett lakásokétól.

A KSH adatai szerint az év folyamán használatba vett lakások száma Budapesten esett vissza a legnagyobb mértékben, 40 százalékkal. A községekben és a megyei jogú városokban átlagos mértékű csökkenés következett be (35 százalék), a többi városban kisebb arányban, 28 százalékkal mérséklődött a lakásépítés volumene. Somogy és Bács-Kiskun kivételével minden régióban és megyében kevesebb lakást vettek használatba, mint az előző évben. A csökkenés az észak-alföldi és a közép-dunántúli régióban volt a legerőteljesebb, 47, illetve 41 százalék, a megyék közül pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya esetében (51 százalék).

Az új lakásépítési engedélyeket tekintve már Budapesten is van némi visszaesés (13 százalék), itt 2010 első félévében még enyhe növekedést, illetve stagnálást figyelt meg a KSH. Így egyelőre csak a fővárosról mondható el, hogy a lakásépítések csökkenése valószínűleg nem lesz olyan nagymértékű, mint az ország többi részén, ahol jóval erőteljesebb az építési engedélyek számának csökkenése (50 százalék körüli) - írja a KSH.

Forrás: KSH

Lakás és lakópark ajánló

Ha11er

Haller utca 11.

Herbal Residence

Gyógyfű utca 25

Carina Residence

Belterület 18/6

Reviczky Liget

Reviczky Gyula utca 6

Római Terrasse

Nánási út 75-77.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső