Minden második magyar családi ház életveszélyes!

Az új építésű családi házak csaknem felében, míg a régebbi otthonok 60%-ában bizonyultak szabálytalan kivitelezésűnek vagy elavultnak az elektromos hálózatok - derül ki a Sonepar háromszáz háztartást érintő felmérésének eredményeiből.

A villamossági hálózat kiépítésével megbízott kivitelezők megdöbbentő sumákságainak emberéletek eshetnek áldozatul, ezért a tanulmány szerint a tragédiákat a hatósági ellenőrzés szigorításával kellene megelőzni.

300 családi ház villamossági hálózatának ellenőrzését végeztette el szakemberekkel az elmúlt hónapokban a Watt City kiskereskedelmi láncot üzemeltető Sonepar Magyarország. A 25 évesnél régebbi építésű házak esetében az audit az előzetes várakozásoknak megfelelő eredménnyel zárult. Az otthonok 60%-ában találták a szakemberek elavultnak a hálózatot.

A leggyakoribb probléma a régi alumínium vagy textilszigetelésű vezetékek új rézkábelre cserélésének elmaradása, a földelés teljes hiánya, az elhanyagolt öreg biztosítótáblák pedig önmagunkban is tűzveszélyesek. A korábbi időkben más volt a méretezési teljesítmény, ha erre hűtőt, mosógépet vagy légkondicionálót akarnak rákötni, azt már nem bírják, túlmelegednek.

Ami az ellenőrzést végző szakembereket a leginkább megdöbbentette, az az új építésű, öt évnél nem régebben elkészült családi házak villamossági hálózatának állapota volt. Muhari Márton ügyvezető igazgató úgy látja, a kiviteli tervek jelentős részét a kivitelezők nyereségvágyból, vagy azért mert kontárok, egyszerűen figyelmen kívül hagyják. Hiába írnak elő vastagabb átmérőjű vezetéket a tervezők egy adott szakaszra, a beépítésnél a szerelők rendszeresen az olcsóbb, gyengébb kapacitásút építik be.

Ráadásul egy régen teljesen ismeretlen megoldás is egyre gyakrabban fordul elő. Minden harmadik új építésű házban csak a csoda mentette meg a tulajdonost attól, hogy egy kép, vagy bútor felszerelésekor nem fúrtak a vezetékbe, mivel ezeken a helyeken a kábeleket két pont között a legrövidebb úton, átlósan vezették végig a falban. Egy ilyen házban mérőműszer nélküli bármilyen falfúrás az orosz rulett veszélyeivel jár.

A vizsgált épületek ötödében a kapcsolószekrényekre a hibák elhárításáig kötelező lenne kitenni az életveszélyt jelző táblát. Csupasz, szigeteletlen vezetékek, kaotikus bekötések meglepő tömegével szembesültek az auditorok.

Muhari Márton szerint mivel komoly veszélyt jelent, ezt a gondatlanságot nem szabad tovább engedni. A háznak, lakásnak kötelező dokumentuma kell legyen a villamoshálózati térkép és a vezetékek paramétereinek leírása. A lakások, családi házak műszaki átvételét sokkal szigorúbb ellenőrzéshez kell kötni, az energetikai tanúsítvány mintájára be kell vezetni a villamossági tanúsítványt is. A hozzáértés hiánya és a tudatos csalás ezen a területen akár ölhet is, tehát az ilyen eseteket szankcionálni is szigorúbban kellene. A minap bekövetkezett sajnálatos Rippel-baleset is erre a veszélyre figyelmeztet.

Amíg azonban a hatóságok nem kezelik fontosságának megfelelően a problémát, a tulajdonosoknak kell résen lenniük. Ne engedjék ferdén, össze-vissza vésni a falakat, illetve bevakolni a vezetékcsatornákat addig, amíg nem ellenőrizték az útvonalát, valamint a kábelek, szerelvények paramétereit, minőségét. Minden esetben fotózzák le a vezetékezéseket, és ellenőrizzék gondosan a kapcsolószekrényt, különösen figyeljenek a csupasz vezetékekre, de legfőképpen óvakodjanak a kontároktól.

Forrás: Pénzcentrum.hu

Lakás és lakópark ajánló

Smart13

Szabolcs utca 24

Pesti Ház - Átrium 2

Dévai utca 19

Orgonaliget

József Attila utca 94.

K62 Residence Zugló

Kövér Lajos utca 62.

Herbal Residence

Gyógyfű utca 25

Green Court Residences

Taksony utca 9.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső