Mire vágynak a lakásvásárlók?

A lakásvásárlás kétségtelenül legizgalmasabb időszaka az igényeinknek megfelelő paraméterekkel rendelkező ingatlanok személyes megtekintése. Az Otthon Centrum megvizsgálta, melyek azok a tényezők, amik a legfontosabbak a vásárlóknak, és melyek azok, amik akár el is tántoríthatják őket a vásárlástól.

Családi ház – csak meredek garázslejárót ne!

Kiterjedt családi házas környékeken a legideálisabb elhelyezkedésnek a „csöndes utcában, mégis közel a tömegközlekedéshez” minősül. Ez utóbbi kitétel elsősorban a családosok számára fontos, hogy a gyerek tudjon önállóan közlekedni. „A 60-70 millió Ft feletti kategóriában az egyik fontos kulcsszó az intimitás” – mondja Sajtós Gyöngyi, az Otthon Centrum XII. kerületi irodavezetője. „Ez elsősorban a környék, az utca, a telek adottsága, és csak részben javítható a kert megfelelő gondozásával. Terasznál például fontosabb az, hogy ne lássanak oda a szomszédok, vagy a járókelők, mintsem annak mérete.”

Ilyen nagy volumenű kiadásnál természetes, hogy a másodszori-harmadszori megtekintéskor a vevőjelölt műszaki szakembert, építészt, statikust hív magával. A belső burkolat és a beépített bútorzat teljes cseréjére, vagy a kert újratervezésére még vállalkoznak a vevők, de a falak alakítása, vagy a vezetékek, csövek cseréje már eltántoríthatja őket a vételtől, még ha amúgy szánnának 10-20 milliót a beköltözés előtti felújításokra. Ugyanígy nem szerencsés, ha az amúgy kelendő régi villaépületekhez az elmúlt évtizedekben különféle toldalékok, lakrészek vagy teraszok épültek. Ezek – még jó kivitelezés esetében is – annyira megbonthatják a ház egységét, hogy végleg elbizonytalaníthatják a reménybeli vevőket. Bár technikailag gyorsan avulhatnak, a riasztó, kamerás biztonsági rendszer, légkondicionálás, garázslehajtó-fűtés, automata kerti locsoló, és hasonló kényelmi technológiák már-már alapelvárásnak tekinthetők a drágább budai területeken, és igen vonzó, ha ezek jól működnek az eladó házban. Ezek mellett legtöbben a kandallót is igénylik, így a kémények kialakítása és állapota is fontos preferencia.

Jelenleg nincsen egyértelmű trend a budai családi ház építészetben. A mediterrán divat már lecsengett, ugyanakkor az egyre felkapottabb minimál dizájn sem lett egyeduralkodó. „A vevők inkább a lehetőségeit nézik a háznak, hogy hogyan tudják a leginkább saját igényeikre formálni az életteret” – mondja az irodavezető. „A szobák száma, mérete és a szintenkénti elrendezés ugyanakkor döntő fontosságú. Százmilliós kategóriához közeledve a nappalinál elvárás az 50, hálószobáknál a 20 négyzetmétert elérő alapterület. A szülői hálónál ideális, ha abból közvetlenül gardróbszoba és fürdőszoba nyílik.”

Mivel a II. és XII. kerületben a telekadottságok és beépítési lehetőségek miatt a házak alapterülete legtöbbször 100 m2 alatt marad, a házak általában 2-3 szintesek, ahol a nappali a konyha-étkezővel és egy fürdőszobával kerül egy szintre, míg felül a hálószobák helyezkednek el fürdőszobával és gardróbszobával, dolgozóval. Legalul, a garázs szintjén gyakran hobbi- vagy sporthelyiség, esetleg szauna kerül kialakítása. A túl zegzugos, elsőre szűknek, zsúfoltnak ható belső tér nehezíti az eladást. Ahol állandó személyzetet tartanak, ott nekik is kell külön szobáról, vagy akár saját házrészről gondoskodni.

Kertnél általában nem elvárás a nagy méret, 500 és 1000 m2 között bőséges a minden igényt kielégítő kínálat. A telek rendezésére, a növényzet összeválogatására a vevők nagy figyelmet fordítanak. A már meglévő nagyméretű fák ugyanakkor vonzóvá tehetnek egy eladó ingatlant, nem hiába kerül kiemelésre a hirdetésekben az „ősfás telek”. Bizonyos árkategória felett a medence alapfelszereltség. Manapság inkább a fedett, lehetőség szerint a kerttel közvetlen kapcsolatban álló medence adja az igazi presztízst. Érdekes, hogy a tájolás nem befolyásolja a döntést, ebben nincsenek fontos preferenciák. A panoráma viszont, ha igazán egyedi és elvehetetlen, akkor jelentős árfelhajtó tényező. Sajtós Gyöngyi szerint a telek lejtése és kialakítása abban az esetben lehet egyértelműen döntést befolyásoló tényező, ha a garázslejárót emiatt túl meredekre építik. Ez legtöbbször annyira csökkenti a vevőjelöltek komfortérzetét, hogy meg is hiúsíthatja az addig akár tökéletesen reményteli tranzakciót. 

Forrás: Privátbankár

Lakás és lakópark ajánló

Campus Sétány

Huszár utca 5.

Unipark46

Hajdú utca 46

K62 Residence Zugló

Kövér Lajos utca 62.

The Gardens Budapest

Reitter ferenc utca

Völgy Liget

Völgy utca 10.

ÓBUDA-TESTVÉRHEGY LAKÓKERT

Kocsis Sándor út

KÖVESS MINKET









Lakás kereső