Torzuló lakáspiac?

Az ingatlanhitelükkel késedelembe esett tulajdonosok megsegítését célzó kormányzati elképzelésekkel kapcsolatosan jó hír, hogy egyéb adósvédelmi lépések mellett a keresletet élénkítő beavatkozásokról is folynak egyeztetések.

A tervek szerint a késedelembe esett adósok ingatlanjait megvásárló vevők kaphatnak kedvezményes hitelt. Az Otthon Centrum szerint a piac torzulásához vezethet, ha a támogatott hitelek kizárólag a problémás ügyfelek ingatlanjainak megvásárlására lesznek elérhetőek.

A kilakoltatási moratórium határidejét kitolták 2011. július 1-ig; ez az időszak a bajbajutott lakáshitel-tartozások adósait segítő csomag kidolgozására szolgál. A korábban kiszivárgott részletek - a rászorulók ingatlanjait az állam megvásárolná, az eredeti tulajdonosnak bérleti jogot kínálva, illetve a devizaadósok törlesztő részleteinek rögzítése - mellett a nyilatkozatok már a keresleti oldalt célzó kamattámogatásról is szólnak. A tervek szerint a késedelembe esett adósok ingatlanjait megvásárló vevők juthatnának kedvezményes hitelhez; az így stimulált kereslet tehetné lehetővé, hogy az adós valós piaci áron adja el ingatlanát, és minél nagyobb mozgástere legyen a továbblépésre. Az Otthon Centrum szakértői szerint a korlátozott ideig vagy összegig elérhető kedvezményes hitelek vásárlásra ösztönözhetik a most még kiváró vevőket, ezzel gyorsabban felszívódna a kényszerértékesített állomány, és élénkülne a lakáspiac. Ennek ellenére a cég óvatosságra int a kedvezményes hitelek korlátozásaival kapcsolatosan.

tovább a Portfolio.hu cikkére

Forrás: Portfolio.hu

Lakás és lakópark ajánló

Dunaliget lakópark

Jégmadár utca 2.

Royal Homes Lakópark

Borbás Vince sétány

Práter Park

Práter utca 73.

Campus Sétány

Huszár utca 5.

Németvölgyi Residence

Stromfeld Aurél út 29-33.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső